SALAM AIDILFITRI

2:28 AM

Diam tak diam dah 15 Syawal... This year was 2nd year I'm celebrate raya with my beloved husband. Tahun ini we went back to Butterworth (my husband kampung turn). We have 1 whole week at kampung. I think hubby do enjoy his raya this year.

We went back to kampung on 27/09 until 06/05 (10 days).We thought highway jam... but seems people went back to their hometown berperingkat.hubby said tahun nih jalan kat highway tak rasa macam raya, sebab usually dia kata jalan jam, tgk kereta sebelah dengan baju bergantung, drg lagu raya dalam radio, but this time tak jam langsung.

Raya kat kampung memang fun & enjoy.Tak macam KL, pagi raya happening and tengah hari dah duduk depan TV tunggu new movie siap dah tukar baju kurung to pants & t-shirt... nothing much.Nak raya umah kawan-kawan pun most of them raya kat kampung, but kampung totally different.

At Butterworth, sehari sebelum raya Abah dah sibuk buat ketupat daun, masukkan beras & masak. Abah buat abt 90 pcs by himself.Awesome!!! Aku bukan tak try buat tapi tergeliat tangan ni.LOL.

Aku nih malam raya sibuk masuk duit dalam envelope. Masa masukkan RM1 to envolpe dgn niat kalau bebudak dtg umah nak bagi (ussualy raya kat KL x sampai 10 org budak dtg umah beraya), my husbnad approach me ...

Dear : Banyaknya sampul seringgit, nak bagi sapa?
Me : Nak bagi bebudak datang umah le...
Dear : Laughing
Me : Awat u gelak ni... isk org tengah semangat nak raya ni tau...ala apa
salahnya sedekah...
Dear : Ala cianya dia... B, u tak larat nak bagi budak kg ni sorang seringgit,
bukan I nak halang, but u will see it ure self tomm. sorang 50 sen enough, tu
pun tak payah sampul
Me : herm.. isk kedekutla u dear...

Then he just left me in the room. Esoknya lepas pagi raya non stop children datang umah beraya, satu group at least 3 org, sampai kat pintu dpt duit raya terus gi umah sebelah. They coming non-stop sampai petang, I think ada dalam 80 kids... Masa tu terfikir patutla diorang bagi 50 sen each kids. This is one off experience yang memang aku rasa lain sgt sambut raya kat kampung.

One more thing yang best food masa beraya umah sedara kat kampung, eventhough dah 5 raya they still serve good food.... laksa,mee sup, rendang kerang, mee rebus just imagine each house yang kita org visit mesti ada heavy food.

That is the best part , now the sad part...

Sepanjang 28 tahun aku hidup,I never be apart from my family bila Raya... this time kesian Mak & Abah, only raya dengan my little bro, my sis pun tak boleh balik since dekat Aussie right now. Pagi raya, lepas session bermaafan dengan my inlaws family, I terus called mak & abah... Once dgr suara mak I alrdy crying... Then I called my sis at Aussie, nangis lagi.. cian my sis tak dapat makan rendang, ketupat, kuah kacang ( no prob sis, I hope u balik raya Haji, we celebrate the whole family k). I think this raya happy & sedih equal... Happy with new experince I got, sad sebab I do need my family beside me....

Oh ya... benda nak jadi my camera rosak masa nak raya, so no precious moment captured... (isk hangin satu badan bila fikir pasal camera ni)jadi tumpang je la camera orang...

To all my beloved friends out there...

" SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN. SORRY IF AKU TERSALAH CAKAP OR PERBUATAN,
LOVE YOU GUYS!!!"

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Bloggers

Instagram

Subscribe