Trip 2011 - Singapore Pt 1

9:51 PM

Ini adala trip pertama saya dengan Mr.H untuk tahun 2011 and also out of Malaysia. Destination was Singapore and it's only for 2D1N;  tapi excitednya semacam.

Macam mana terfikir nak gi Singapore ? Early Jan saya rasa macam nak pergi short vacay. I gave my dear BFF a called  and tanya dia if she goin anywhere dalam masa terdekat. Kebetulan hubby dia nak tengok Iron Maiden Concert dekat Singapore so they plan goin there lil' bit early. (Isk meyibuk dengan orang lain punya vacation kan? LOL)

So me, apa lagi excited la. Esoknya nak apply leave for the vacationkan, tapi sadis bila cek date dah ada orang on leave. Haru jugak la kan. So I told Mr.H about it... and both of us agree pergi for weekend je.

Memula ingat nak drive, tapi pergi sekejap sangat so saya cek few flights tambang murah yang nak ke sana. Tiger Airways jadi pilihan. Mana tak jadi pilihan return ticket for two was RM250. Kalau drive pun lebih kurang sama je... So ticket purchased!

So next thing was the currency. Alamak ni baru pergi Singapore dah rasa mahal, belum gi UK lagi. Tapi kira ok kot sebab we change around SGD900 and return with SGD450. (sikitnya aku belanja?!!! ok itu akibatnya bila jalan dengan Mr.H yer... his favourite quote at Singapore " Jimat sikit sayang, nanti bulan 6 nak jalan lagi... " isk isk isk)

Meh saya cerita sikit, Tiger Airways depart at Singapore Budget Terminal bersebelahan Changi Airport. So from there to City we have 2 options, either naik MRT or cab. Naik cab will cost us approxx SGD20 - SGD30 to our hotel so kita orang naik MRT je la.. Jimat sangat!



Saya suka pemandangan ini.


Erks... flight ni buruk, memula takut juga nak naik, tapi tawakal jela . Kenapa saya kata buruk? Tempat letak magazine kat belakang seats tu dah koyak-koyak yer... and bila dekat flight ni memang nampak tuanya. Aduh boss Tigers Airways... please refurbish your plane... At least senang hati sikit bila tengok plane yang cantik.(amboi-amboi-amboi dahla naik plane tambang murah, banyak songeh plak!)

Dari budget Terminal tak ada MRT tau, tapi they do provide shuttle bus to Terminal 2 Changi Airport and the shuttle is free. Okla, tunggu dalam 3-5  minutes and  bus sampai. Dari bus stop to MRT kat Changi Airport tu pun senang, sebab ada signboard all the way.

Budget Terminal Changi

Shuttle Pick up Point

Di sini bukan kaunter tiket yer... kat sini boleh tukar duit because the ticket machine only took coin and note yang paling besar is SGD2 yeks.
Now bab MRT. Kalau dekat Mesia, from Ampang to Kelana Jaya kena naik 2 LRT kan? Kuar stesyen  A then masuk stesyen B. So I thought it was  the same at Singapore. From airport kena change MRT at City Hall to Novena (MRT stesyen untuk ke our hotel). So I purchase ticket to City Hall je la...

Bila sampai City Hall, turun MRT terus tengok depan, rupanya semua pertukaran MRT di buat dalam satu stesyen jek?! Turun MRT A boleh terus naik MRT B , tak payah kuar stesyen, beli tiket lain  and masuk stesyen balik.  Apa lagi pakat gelak la saya sorang -sorang. Mr.H tercengang cengang. So saya kena explain ler.... ( FYI Mr.H jarang naik public transport. LRT kat Ampang tu adalah dia naik sekali dua sejak 5 tahun kawin ni) 

Ni masa tengah tunggu to Novena Stesyen.

Mr.H!

From Novena stesyen, saya baca dalam internet only takes 10 minutes walk to hotel. Budget dekat kan... tapi sampai hotel berpeluh jugakla di buatnya. Tapi walk from MRT to hotel amat menyenangkan... Panas tapi redup... and fun (ala-ala romantik jalan berdua-duan kekonon. Kalau kat KL jangan la harap nak jalan though it's only take 5 minutes walk, baik naik motor je hehehehe)

Saya suka MRT Novena ni masa memula sampai sebab dia dalam shopping mall... hik hik hik
Owh... sistem tiket MRT diorang memerlukan deposit SGD1 yer tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Contohnya from airport to City Hall will cost you SGD2.90, when you reach your destination pergi balik kat mesin and return back the ticket and you will get back your SGD1 deposit.

One more thing, they have traveller MRT  ticket. Kalau tak silap saya  harganya SGD34 , for 3 days usage and cost you SGD8 /day and boleh guna unlimited usage for the MRT. Deposit for this traveller ticket is SGD10. Tapi tak pasti pulak kalau boleh guna untuk bus line sekali or not.

You Might Also Like

3 comments

Popular Posts

Bloggers

Blog Archive

Instagram

Subscribe