Trip 2011 - Singapore Pt 3

10:14 AM

Lepas abih check -in , letak bag, park the car, kami ke Penisula Plaza. Naik cab je. Nasib baik pakcik cab ni nak amik 6th on us. Sebab sebelum ni semua taxi yang kami tahan semua takmo. So dari our hotel to Penisula , harga can SGD7 + SGD3 = SGD10.

Kenapa ada SGD3? Mengikut kata pakcik taxi yang peramah ni... It's compulsary for all cab to charge add SGD3 sebab kerajaan suruh. Tapi xtra charged tu hanya apply Monday to Saturday 11.59pm. Sunday no charges. Herm...

Pakcik taxi ni baik giler, dia Cina. Peramah betul... tanya je semua benda, semua dia jawab. Siap bagi tips sikit, panduan jalan nak pi Zoo, pasal barang kereta... Thanks uncle!

Kat Penisula tu sebenarnya aku tengok macam Pertama tempat kita. My BFF hubby nak cari skate. Kat situ banyak kasut jugak. Harga boleh tahan murah sikit dari Malaysia. Saya menyesal sebab tak beli jam G-Shock kaler itam tapi tulisan dalam kaler pink. Uncle kedai bukak SGD120 before tawar menawar... Isk Isk Isk sebab baru first mall masuk, kekonon nak look around first... tapi yang ado! Balik Malaysia tengok jom tu RM360.... wah... seratus tu beza nya... Ruginya...


 I love the chicken currypuff with mushroom. Kat Malaysia ada ke? Owh.. ada logo halal yer kedai ni.

The skate shope at Peninsula Plaza

Oh ya, BATA... ala kedai kasut BATa tu... kalau kat Malaysia design dia yang ado... kalau boleh capai pun maybe Bata comfirt or Marie Claire. Tapi kat sana.... Bata yang heaven! Tak payah comfirt pun design dia cun! Tapi tolong jangan convert duit Malaysia yer... anggap je anda berjalan di Malaysia... 

Zach gelakkan I bila semua harga yang sepatutnya saya cakap dalam dollar saya ubah jadi ringgit. So tak ada la mahal sangat rasanya. Example when I looked at one of the shoes;

Me : Ala bie, kasut ni 55 inggit je... (padahal 55dollar yer)
Mr.H : After convert?
Me : Nope, before la... murah apa?
Mr.H : Ok tengok tempat lain dulu
Me : **keluar kedai dengan muncung la apa lagi...**

 Haih... kalau semua benda nak di convert , tak jadila beli apa-apa. Beli je semua kat Malaysia. Saya jenuh menery tak beli jugak! Yang ado jugak aku ni kan?!!

Pergi mana lagi ek, oh ya... The mans teruskan journey mereka mencari skateboard and kami the girls tunggu kat Raffles Mall. Aku ingat diorang cari skateboard tu area Peninsula Plaza jerk... rerupanya MR.H cerita diorang naik turun MRT gak, gi 2-3 mall to survey the cheapest board price. Gagah betul laki-laki kami ni kan?!!

So apa yang saya jumpa dlm Raffles Mall tu... My fav place DP! Terkejut mek tengok price diorang . Hish... kalau kat Malaysia price dia mcm ni, tetiap minggu saya shoppin! Akhirnya kechingggggg!!
1 shirt and 1 belt purchased! Baru SGD33. Kalau kat Malaysia RM33 tu dapat t-shirt kosong biasa jeks.  Yang best jugak i got 10% discount! Yeay! (kecohkan ko ni, discount 10% pun nak heboh!)

Sales ke dapat discount 10% ni? Nope la dear.. Saya ada card  "Fashion Fast Foward" yang mana bila kita purchase kat DP, Topshop, Topman and  kedai apa lagi tak pasti , we entitled discount and point. So masa kat cahsier tu I just try my luck dan bertanya and the sales cakap, "Ha'ah boleh dapat 10% discount juga but no point la ".  Alhamdulillah la kan...


Me and Zach

So after dah jumpa the skateboard , tau-tau dah dekat pukul 9 pm. Perut dah berlagu, tak sedar lapor gila dah ni. So apa lagi, balik hotel and we goin to Simpang Bedok for dinner. Balik kena naik 2 separate cab la... Price still the same SGD10.
Kali ni, pakcik melayu pulak. Amboi peramah sungguh... Dari kami naik sampai ke hotel ada je dia cerita... kebanyakkanya pasal peraturan2 di Singapore. One tips to others... kalau nak tahan cab kat dalam City Centre kena cari taxi stand yer... they not allowed to stop anywhere in the city, emergency or not nanti tetiba dapat saman! Tapi kalau out of the city , contohnya our hotel area... kami boleh tahan cab kat mana sajer kami suka! Tak payah cari tazi stand and tak kena saman! Thanks to pakcik cab ni kami dapat discount $0.50!

I love their cabs la... bersih, wangi, nampak baru and dah 2 cab saya naik, mereka mengunakan meter!

P/S : have u ever heard about Pau Telur Asin?!! Stay tune....

You Might Also Like

2 comments

Popular Posts

Bloggers

Blog Archive

Instagram

Subscribe